#AMiNoMenganyen fake news

Les paraules “postveritat” i “fake news” ens resulten molt més familiars que fa, tan sols, un parell d’anys enrere. Tots dos termes s’han anat fent un lloc en el nostre vocabulari a força d’escoltar-ho als mitjans. Fins i tot el diccionari Oxford de la llengua anglesa va escollir com “la paraula de l’any” el terme “postveritat” el 2016 i “fake news” el 2017.

Som conscients de la quantitat de notícies falses que ens arriben diàriament? Ens arriben no només a través de les xarxes socials, sinó que, moltes vegades, són publicades per mitjans de renom internacional. I la tendència no sembla que hagi d’anar a la baixa. La consultora Gartner va llençar una predicció segons la qual, la meitat de les notícies que consumirem el 2022 seran falses. Aquest fet s’explica, entre altres coses, perquè és més fàcil, més econòmic i ràpid obtenir continguts de dubtosa veracitat que confirmar els fets i verificar les fonts. Però també perquè s’està constatant que els receptors d’aquestes notícies no s’escandalitzen, fins i tot les agraeixen, i en el camí fins a constatar que són falses, la informació ja s’ha estès i és difícilment revocable."

Per tot això, és important tenir present que no tot el que està a internet és garantia de veritat absoluta. No es tracta de caure en una malfiança crònica, però sí de tenir un esperit crític i les ganes de construir-nos un discurs i unes idees pròpies, fomentar la prudència i estar alerta a l’hora de compartir continguts o d’escampar informacions.

Voleu saber-ne més? Entre els materials eduCAC trobareu una unitat específica que tracta aquesta qüestió, així com també una secció amb pautes i consells per fer front a les fake news.

#AMiNoMenganyen a qui em crec
#AMiNoMenganyen fake news
#AMiNoMenganyen decoració 2